Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Ingyenes szűrések a beledi egészségnapon

2024 októberében negyedik alkalommal rendezték meg Beleden az egészségnapot. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a lakosság legalább évente egyszer igénybe vehesse az ingyenes szűréseket jelentősebb sorban állás nélkül.

Az elmúlt időszakban is megtartották Beleden az egészségnapot, de olyan nagy az igény az ilyen jellegű rendezvények iránt, hogy négy éve elhatározták, megszakítások nélkül, minden esztendőben sort kerítenek az ingyenes lakossági szűrésekre. Odoricsné Buthi Krisztina elmondta, hogy azzal a céllal szervezték meg az egészségnapot, hogy minél több szakvizsgálaton részt vegyen a lakosság. A szakrendelésekre időpontot kell foglalni, de nem mindenki várja meg, míg sorra kerül, ezért előfordul, hogy inkább el sem megy.
Az idei beledi egészségnapon újdonság volt az idegsebészeti konzultáció, de bárki igénybe vehette a már jól megszokott vizsgálatokat: a vérnyomás-, a vércukor- és a koleszterinmérést, férfiaknak a PSA-szűrést. Sokakat érdekelt az allergia és légzésfunkciós, valamint az érszűkület és kardiológiai vizsgálat. A szülőkkel érkező gyermekek sem unatkoztak, mert különféle programokkal kedveskedtek nekik.
A szűréseket végző szakemberek már évek óta részt vesznek a beledi egészségnapon, sőt az ő ajánlásukra kérték fel az idegsebészt is, hogy vállalja el a konzultációt. Az alpolgármester elmondta, hogy megfelelő díjazás ellenében végzik el a vizsgálatokat, továbbá arra is jó lehetőség, hogy saját szakmájukat népszerűsítsék. Az orvosok egy-egy ilyen helyszínen vagy alkalommal a szakrendeléseknél sokkal kötetlenebb formában találkoznak a páciensekkel, ezért a tapasztalatok szerint szívesen veszik a felkéréseket.

Odoricsné Buthi Krisztina évek óta felajánlja a képviselői tiszteletdíját az egészségnapon felmerülő anyagköltségek fedezésére. Amennyiben ez sem elegendő, az önkormányzat is támogatja a rendezvény lebonyolítását.
Beledi Általános Művelődési Központ munkatársai a vendéglátáshoz szükséges élelmiszerek beszerzéséről gondoskodnak, de részt vesznek az előkészületekben is – tette hozzá a főszervező. Az alpolgármester úgy gondolja, hogy nagyon sok előnye van a rendezvénynek, mert fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése érdekében az emberek, továbbá közösségformáló szerepe is van a szűrővizsgálatoknak, mert a résztvevők egy-egy ilyen alkalommal megbeszélik egymással ügyes-bajos dolgaikat.
A szűréseket igénybe vevők olyan ún. egészségügyi útlevelet kapnak, melyen a szakorvosok feltüntetik a vizsgálatok eredményeit, ezenkívül hasznos tanácsokkal látják el őket.

Beküldés dátuma: 2024. 10. 18.

További hírek

Hirdetés